elektrische motor om in de zee
Marinemotoren

Het gebruik van een elektrische motor om in de zee te vissen, maakt uw vissen gemakkelijker!

Meestal gebruikt in zoet water, bieden elektromotoren aanzienlijk viscomfort. Op zee, vooral verticaal, krijgt deze kleine motor zijn volledige betekenis en is hij zeer efficiënt.

Discretie, de belangrijkste troef

Verticaal vissen op zee kan ingewikkeld zijn zodra de drift groter is dan 0,6 knopen. In de Middellandse Zee beperken sterke en frequente winden daarom de dagen dat er op de drift kan worden gevist.

Er bestaan ​​al twee oplossingen om drift te beheersen, de eerste is verankering. Helaas worden de limieten zeer snel bereikt omdat de boot nauwelijks beweegt, tenzij het zwaard van richting verandert. Het geluid dat wordt veroorzaakt door een anker dat op de bodem valt en landt, schrikt vissen die het gebied ontvluchten gemakkelijk af.

De tweede techniek bestaat erin deze drift te beheersen met behulp van de warmtemotor, meestal door de boot met de rug naar de wind te plaatsen en regelmatig de achteruitversnelling te gebruiken om op zijn plaats te blijven. Deze manier van doen helpt de vissen minder af te schrikken, maar blijft op ondiepe diepten erg luidruchtig.

De elektromotor lost alle problemen op, het stelt u in staat om uw positie perfect te controleren terwijl u discreet bent.

Kies een geschikte batterij

Wanneer de weersomstandigheden verslechteren en de wind opsteekt, zal de elektromotor dankzij de “spot-lock” geen probleem hebben om zijn positie te behouden, maar hij moet veel moeite doen en zal daarom een ​​aanzienlijke hoeveelheid energie verbruiken. Traditionele loodzuuraccu’s, zelfs zeer krachtige, lopen snel leeg en zijn bovendien erg vervuilend zodra ze het einde van hun levensduur hebben bereikt.

Dankzij technologische ontwikkelingen op het gebied van batterijen is er voor ons een alternatief beschikbaar, hoewel het erg duur is, lithium-ionbatterijen. Deze batterijen hebben een veel grotere autonomie, waardoor een elektromotor een hele dag in de wind constant kan worden gebruikt.

Als u zich een dergelijke batterij niet wilt veroorloven, is het natuurlijk mogelijk om meerdere loodbatterijen te koppelen, met als enige beperking het gewicht en de ruimte die ze in de boot innemen.

Stijf of halfstijf

Elektromotoren zijn vaak uitgerust op stijve boten, meestal open rompen die zijn bedoeld voor zeevissen. De semi-rigide heeft echter zijn succes bewezen bij vissers, dankzij het lage gewicht, de snelheid en het comfort.

Om te voorkomen dat een elektromotor met lijm aan de buizen wordt bevestigd en het risico bestaat dat alles op de eerste golf verloren gaat, hebben veel vissers gekozen voor een commercieel vervaardigde hoepel. Het nadeel van deze hoepels is vooral de onverenigbaarheid met bepaalde boten en de prijs. De beste oplossing is om het op maat te laten maken door een professional die aluminium kan lassen, dat veel lichter en corrosiebestendiger is.