Volvo Penta

Volvo Penta betreedt markt voor stationaire energieopslag met nieuwe subsysteemoplossing

Volvo Penta, een toonaangevende Zweedse fabrikant van scheeps- en industriële motoren, heeft een nieuwe subsysteemoplossing geïntroduceerd die is ontworpen voor batterij-energieopslagsysteem (BESS) toepassingen gemaakt door fabrikanten van originele apparatuur (OEM’s). De oplossing is gebaseerd op het elektromobiliteitsplatform van de Volvo Group en is geoptimaliseerd voor stationaire energieopslag. Het platform is al succesvol gebleken in toepassingen zoals vrachtwagens, bussen en bouwmachines.

Hannes Norrgren, president van Volvo Penta Industrial, ziet een aanzienlijk potentieel voor de nieuwe BESS-subsysteemoplossing van het bedrijf en stelt dat het toepassingsonafhankelijke ontwerp gemakkelijk kan worden overgenomen door een verscheidenheid aan industrieën. De oplossing stelt OEM’s in staat om hernieuwbare energie uit bronnen zoals zon of wind op te slaan, wat meer veerkracht biedt en nieuwe bedrijfsmodellen opent voor het bereiken van netto-nulemissies. Deze flexibiliteit zal eindklanten aanspreken die op zoek zijn naar innovatieve manieren om hernieuwbare energie in hun activiteiten te integreren.

De BESS-subsysteemoplossing van Volvo Penta omvat een reeks componenten, zoals een batterijsysteem, batterijbeheer, bewaking, thermisch beheer, stroomverdeelkast en bekabeling. Het systeem is geoptimaliseerd voor zware omgevingsomstandigheden en levert een hoog uitgangsvermogen vanuit een energierijk en compact ontwerp. Het specifieke type batterijcellen dat in de BESS-component wordt gebruikt, moet echter nog worden bevestigd.

Volgens een woordvoerder van Volvo Penta zal de BESS-subsysteemoplossing van het bedrijf gebruikmaken van op lithium gebaseerde batterijen, die kunnen worden geconfigureerd in verschillende geometrieën en vermogensafgiftes, afhankelijk van de BESS-opstelling van de fabrikant. Deze bevestiging geeft inzicht in de technologie die in het systeem wordt gebruikt, dat een compacte en krachtige output biedt voor zware omgevingsomstandigheden.

In 2022 kondigde de Volvo Group het voornemen aan om wereldwijd te investeren in de productie van batterijcellen en -pakketten om de capaciteit en grootschalige serieproductie te waarborgen. Het bedrijf is al begonnen met het opzetten van productie van cellen in de regio Skaraborg in Zweden en opende zijn eerste batterijassemblagefabriek in Gent, België, waar het cellen en modules van Samsung SDI gebruikt om zijn batterijpakketten te maken.

Volvo Penta’s BESS-subsysteemoplossing zal in eerste instantie worden geïntroduceerd bij klanten in Noord-Amerika en Europa, met plannen om in de toekomst uit te breiden naar andere markten. Deze stap sluit aan bij de bredere strategie van de Volvo Group om te investeren in elektrificatie en duurzame oplossingen te bieden voor de verschillende bedrijfssegmenten.