Door de opwarming van de aarde kunnen scheepsmotoren uitvallen
Marinemotoren

Door de opwarming van de aarde kunnen scheepsmotoren uitvallen

De opwarming van de aarde zal leiden tot het uitvallen van scheepsmotoren, en stijgende zeespiegels als gevolg van het smelten van gletsjers zullen havens over de hele wereld onder water zetten.

“Volgens een studie van de Britse Meteorologische Dienst zal de oppervlaktetemperatuur van de Perzische Golf over ongeveer 10 tot 15 jaar 36 graden zijn, mogelijk 38 of 40 graden”, zei de hoofddeskundige klimaatverandering van het Britse ministerie van Defensie, Lt. Brits parlement.

Volgens hem kan de stijging van de temperatuur van de wereldzeeën als gevolg van de opwarming van de aarde een soort “thermische deken” worden voor scheepsmotoren, die worden gekoeld door zeewater.

“Schepen kunnen een probleem krijgen omdat ze geen koeler hebben. Scheepskapiteins vertellen me nu al dat motoren het begeven bij de huidige temperatuur van het zeeoppervlak, om nog maar te zwijgen van temperaturen van 38-40 graden”, zegt de militaire expert.

Onderzoek suggereert dat het versnelde smelten van de West-Antarctische ijskap en de Groenlandse ijskap de wereldwijde zeespiegel met 10 meter zal doen stijgen. Dit zal leiden tot overstromingen van Britse havens.

“Zelfs Portsmouth en Devonport kunnen het niveau van 10 meter niet aan”, zei de luitenant-generaal. In deze havens bevinden zich de belangrijkste marinebases van de Britse vloot.

“Door de stijgende zeespiegel en het optreden van klimaatveranderingsstormen zullen havens moeilijker te gebruiken zijn en kunnen ze onder water komen te staan”, voegde hij eraan toe.

Eerder werd gemeld dat er in de Middellandse Zee een record hoge watertemperatuur was geregistreerd. In november bereikte de watertemperatuur 23°C, wat een stijging van 5°C betekent ten opzichte van de seizoensnormen.