Imabari neemt belang in scheepsmotorenactiviteiten van Hitachi Zosen
Marinemotoren

Imabari neemt belang in scheepsmotorenactiviteiten van Hitachi Zosen

Het Japanse Imabari Shipbuilding Co en Hitachi Zosen Corporation hebben een overeenkomst getekend over de overname van een belang van 35 procent in de scheepsmotorbusiness die zou worden afgesplitst van Hitachi Zosen.

Hitachi Zosen, die sinds 1940 in de scheepsmotorensector werkt als de enige licentiehouder van MAN Energy Solutions en Winterthur Gas & Diesel in Japan, is van plan 65 procent in de nieuwe motorproductieonderneming te houden.

Het nieuwe bedrijf, dat nog moet worden genoemd, zal zijn activiteiten in april 2023 starten en zich richten op de productie van scheepsmotoren en after-sales services. De oprichting van de spin-off is afhankelijk van de hangende goedkeuringen van de regelgevende instanties.

De aankondiging wordt gedaan op het moment dat de ontwikkeling van scheepsmotoren, met name die welke kunnen draaien op alternatieve brandstoffen, zoals ammoniak en waterstof, steeds belangrijker wordt. De stap is ook relevant in de context van de steeds heviger concurrentie waarmee de Japanse scheepsbouwsector in eigen land en van zijn Chinese en Zuid-Koreaanse rivalen wordt geconfronteerd. Consolidatie is een belangrijke strategie geweest voor Japanse bedrijven om hun sector te versterken om te kunnen concurreren op het internationale scheepsbouwfront.

De strategische combinatie is ook belangrijk voor Imabari, aangezien de technologische normen voor scheepsmotoren, waaronder die met betrekking tot brandstofconversie en de ontwikkeling van emissievrije schepen, naar verwachting de komende jaren strenger zullen worden.

“Deze basisovereenkomst stelt zowel Imabari Shipbuilding als Hitachi Zosen in staat om een ​​stabiele levering en aanschaf van scheepsmotoren te realiseren. Door het ontwikkelingssysteem te versterken, willen we de bedrijfswaarde van Imabari Shipbuilding en Hitachi Zosen verbeteren”, aldus Imabari.

De scheepsbouwer werkt samen met industriepartners en motorfabrikant MAN Energy Solutions aan de ontwikkeling van ammoniak-aangedreven schepen.

De samenwerking bouwt voort op het werk dat MAN Energy Solutions al heeft gedaan bij de ontwikkeling van een ammoniak-aangedreven motor.

Dit werk zal dienen als basis voor de ontwikkeling van het ontwerp van het schip, inclusief dat van de ammoniakopslagtank, het brandstoftoevoersysteem en een reeks systemen voor de hoofdmotor.